Alle mogelijkheden om een auto te financieren
Tijd voor een nieuwe of tweedehands (elektrische) auto? Maar twijfelt u nog over de beste manier om hem te financieren?
Als u de auto niet met uw spaargeld kunt of wilt betalen, zijn er 4 andere hoofdopties voor de financiering.
Wist u dat in Nederland rond 70% van de autorijders een gedeeltelijke of volledige autofinanciering aanvraagt voor een nieuwe of gebruikte (elektrische) auto?
Geld lenen voor een auto kan op verschillende manieren:
- Geld lenen bij een online kredietverstrekker
- Geld lenen bij de bank
- Auto financieren bij de merkdealer of garage
- Geld lenen bij vrienden of familie
De keuze voor de wijze van financieren hangt grotendeels af van uw voorkeuren. Wij zetten in het artikel de voor- en nadelen van de verschillende manieren op een rij.
Op basis hiervan kunt u de juiste keuze voor uzelf maken.
Geld lenen bij een online kredietverstrekker
Een lening via een online kredietverstrekker is een van de voordeligste en meest verstandige opties voor een autolening.
Wij zijn een online kredietverstrekker en zijn goedkoper dan banken. Dat komt omdat wij samen werken met meerdere partnerbanken (waaronder DEFAM) en execution only werken. Belangrijker nog, wij zijn geen geld kwijt aan dure kantoren en adviseurs.
Lees ook: waarom wij goedkoper dan banken zijn
Geld lenen bij de bank
Kiest u liever voor een lening via uw eigen bank? Deze optie wordt gekozen omdat het vertrouwt aanvoelt om bij de eigen bank te lenen.
Vaak heeft u er al meerdere financiële producten lopen, zoals een betaalrekening, spaarrekening, uw beleggingen en/of de hypotheek.
Maar beslist u te snel en gaat u vooral voor het gemak en het vertrouwde gevoel?
Bij lenen via de bank bent u namelijk duurder uit. Dat komt door de overhead- en marketing kosten van de traditionele banken.
U betaalt meestal 1% of 2% meer rente dan bij een online kredietverstrekker. Op een lening van € 25.000 kan dat aardig in de kosten lopen.
Auto financieren bij de merkdealer of garage
Het lijkt zo makkelijk, een lening afsluiten daar waar u de auto koopt: uw autodealer.
Een autolening via de merkdealer is inderdaad gemakkelijk, alles loopt via één portaal. Maar de rentes via de dealer liggen behoorlijk hoger dan bij de bank of een online kredietverstrekker.
Wat zijn de verschillende mogelijkheden bij een autodealer en waar kunt u op letten?
Huurkoop
Het is gebruikelijk om autoleningen af te sluiten als ‘huurkoop’. Deze methode is in feite een vorm van betalen in termijnen. U tekent een contract bij de dealer, waarin wordt vastgelegd dat u bij hem een auto koopt over een bepaalde periode.
Ondertussen kunt u de auto gebruiken, tegen een vast maandelijks bedrag, totdat het afgesproken bedrag is voldaan. U bent zelf verantwoordelijk voor onderhoud en verzekering, maar de dealer is nog tot de laatste afbetaling de wettelijke eigenaar. Daarna pas is de auto van u.
Het voordeel van huurkoop is het gemak; het is direct te regelen, met flexibele betalingen en een lage borg.
Het nadeel is een hoge rente. Een ander aandachtspunt is dat u de auto niet mag inwisselen voor een ander model. Ook mag bij wanbetaling de autodealer de auto gewoon weer terugnemen.
Auto kopen op afbetaling
Kiest u voor auto kopen op afbetaling, dan is de auto wel direct van u. De rente ligt echter hoog bij deze leenvorm en de looptijd kan lang zijn.
Dat is ook meteen het grootste nadeel, nog los van de hoge rente. Tegen de tijd dat u de lening heeft afbetaald, kan de auto alweer zo oud zijn dat u hem niet meer kunt doorverkopen. Houdt rekening met een economische levensduur van 5 a 6 jaar voor een auto.
Private lease
Deze vorm van autofinanciering is vrij populair, ook al liggen de kosten hoog. U rijdt een (nieuwe) auto tegen een vast bedrag per maand en u heeft geen onderhoudskosten.
U moet wel goed opletten dat de kilometerstand niet de van tevoren afgesproken waarde overstijgt. Aan het einde van het contract brengt u de auto terug naar de merkdealer of garage. Soms kunt u hem dan kopen, voor de restwaarde.
Het voordeel is dat u geen omkijken heeft naar het onderhoud en u mag tussentijds overgaan op een ander model.
Het nadeel is duidelijk: de kosten zijn hoog, omdat u als het ware het onderhoud en andere services ‘afkoopt’. Ook betaalt u een extra bedrag als u meer kilometers rijdt dan afgesproken. En omdat de auto niet van u is, bouwt u ook geen schadevrije jaren op.
Lees hier meer over: (financial) lease of consumptief krediet?
50/50 Deal
Een derde optie is de 50/50 deal. Dit wordt beschouwd als een uitgestelde betaling. Kiest u voor een 50/50 deal, dan betaalt u 50% van het aankoopbedrag bij aflevering van de auto. De overige 50% worden maandelijks afbetaald, meestal binnen 1of 2 jaar.
Over de eerste helft van de lening betaalt u heel weinig rente. Over de tweede helft betaalt u de rente, die de autoverkoper bepaalt. Deze kan hoog zijn.
Een 50/50 deal autofinanciering via de merkdealer of garage biedt voordelen op het gebied van gemak. Maar er zijn ook nadelen.
Gemak kost altijd geld, en u moet alsnog de maandelijkse bedragen voor de tweede helft van de afbetaling paraat hebben. Als u onverhoopt de tweede helft niet kunt afbetalen, staat u een extra hoge rente te wachten (vaak het wettelijke maximum van 14%).
Conclusie: Financieren via de autodealer kan dus op verschillende manieren. Toch voelen klanten zich ongemakkelijk om met de dealer te praten over geld lenen.
Niet zo gek, want uw auto financieren bij de merkdealer of garage biedt in feite dubbel financieel nadeel. De rente ligt hoog en als u op voorhand al aan moet geven dat u de auto niet direct zelf kunt betalen, krijgt u van de dealer ook nooit de beste prijs of maximale korting. U heeft dus nauwelijks onderhandelingsruimte op de aanschafprijs, accessoires of een hogere inruilwaarde.
5 tips voor het financieren van een auto
Eerlijk is eerlijk: als u zelf (een gedeelte van) de nieuwe auto kunt betalen, hoeft u geen geld te lenen. Dat blijft de goedkoopste optie, want geld lenen kost altijd geld. Maar in veel gevallen wordt er gefinancierd.
Wij geven u 5 tips hoe u het meest verantwoord een autolening afsluit.
1. Bereken altijd hoeveel u maximaal kunt lenen. Zo weet u welke auto haalbaar is en welke auto niet.
2. Sluit nooit een lening af die een langere looptijd heeft dan u met uw auto rijdt. Niets zo frustrerend alsnog steeds moeten betalen voor een auto waarvan u allang niet meer geniet.
3. Vergelijk in alle rust de rente van de verschillende kredietverstrekkers/ banken. Wij werken execution only met 6 partnerbanken en dat scheelt een hoop in de rente. En dus in de maandelijkse afloskosten.
4. Controleer altijd de voorwaarden. Denk aan boetevrij extra aflossen (standaard bij ons), wat gebeurt er bij betaalproblemen en zijn er onverwachte kosten aan de lening verbonden, zoals afsluit- of advieskosten?
5. Oversluiten van een dure lening naar een goedkopere lening. Heeft u in het verleden een dure autofinanciering afgesloten, bijvoorbeeld bij de merkdealer? U sluit hem eenvoudig over naar een persoonlijke lening via ons. De service is gratis en wij regelen het oversluiten voor u. U hoeft alleen de lening aan te vragen.
Vergelijk onze leningen en vind op een overzichtelijke manier de voordelige lening die past bij u en uw auto.