Algemene tips tweede huis financieren
- Investeer alleen geld dat u een tijdje kunt missen. Het geld zit namelijk vast in stenen en kan niet zomaar vrijgemaakt worden.
- Investeer niet al uw spaargeld, maar zorg voor een financiële buffer. Gebruik de Nibud BufferBerekenaar en ontdek hoeveel u idealiter achter de hand houdt.
- Probeer uw tweede woning te verhuren. Maak hierbij een realistische verwachting van het verwachte rendement: wat voor type vakantiewoning betreft het, hoe zit het met de faciliteiten, ligging en de bereikbaarheid? Goed te weten: zolang u zelf regelmatig in het huis verblijft en verhuur bijzaak is, betaalt u geen belasting over de verhuurinkomsten. Zo haalt u nog meer uit uw investering.
- Houd rekening met aanvullende kosten zoals vermogensbelasting over uw tweede huis, forensenbelasting en gemeentelijke belastingen in de gemeente van uw tweede woning.
- Verzeker uw tweede woning goed. Het is verstandig om zo’n grote investering als uw vakantiewoning in eigen land of in het buitenland goed te beschermen tegen onvoorziene zaken. Stel u koopt een tweede woning in een gebied met extreme weersomstandigheden (sneeuw, zon, wind) of in een stad met veel inbraken. Dan is een goede verzekering onmisbaar.
- Let op: Een Persoonlijke Lening voor een verbouwing van uw eerste huis is meestal fiscaal aftrekbaar. Dit geldt niet voor de verbouwing van een tweede woning.
- Let op: De hypotheekrente van een tweede huis is nooit aftrekbaar.
Op Hoeveel kan ik lenen geven wij u direct een indicatie van uw leenmogelijkheden.