Kinderen geldwijs maken
Vorige week was de Week van het geld. Een initiatief van het ministerie van Financiën om basisschoolleerlingen te leren omgaan met geld. Een geweldig project, vind ik. Want verantwoord omgaan met geld, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Financiële professionals geven workshops op basisscholen door het hele land. Ook wij willen ons steentje bijdragen. Daarom deze week mijn tips om uw kinderen op een leuke manier geldwijs te maken.
Geef zakgeld
In mijn ogen met stip op nummer één: geef zakgeld. Volgens Nibud is zes jaar de perfecte leeftijd om daarmee te beginnen. Door zakgeld leert uw kind om financiële keuzes te maken. Mini keuzes, maar toch. Geef uw kinderen zelf de verantwoordelijkheid over hun geld en laat hen zelf bepalen waar zij hun geld aan uitgeven. Maar, help hen wel om het op een verantwoorde manier te doen.
Boodschappen doen
Mijn kinderen wilden vroeger altijd zelf betalen in een winkel. Door geld te geven aan de verkoper of te helpen bij het pinnen. Toen ze ouder werden, stuurden wij hen er regelmatig op uit om een boodschap te doen. Heel leuk, omdat ze zich even verantwoordelijk voelden. En dé manier om hen in praktijk te leren omgaan met geld. Ze ontdekken wat goedkoop of duur is en leren rekenen met wisselgeld. Leuk en leerzaam.
Winkeltje spelen
De allerjongsten stuurt u nog niet zomaar de deur uit voor een boodschap. Dan is winkeltje spelen ook een aanrader. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als bij boodschappen doen: leuk en leerzaam. Extra leuk om te spelen met echt geld. Zo kunnen ook de kleintjes al kennis maken met echt geld. En dat is natuurlijk ook een stuk indrukwekkender dan nepgeld.
Geld verdienen
Ik vind het belangrijk dat kinderen al jong leren dat geld niet op hun rug groeit. In ieder geval niet op die van mij. Dus verzin klusjes en geef uw kids daar iets voor. Ik waste vroeger altijd de auto van mijn vader. Uiteindelijk kocht ik van het geld een stereo waar ik ontzettend blij mee was. Extra blij, omdat ik er zelf voor had gewerkt. Zo leerde ik al jong bewust omgaan met geld. En daar pluk ik nog dagelijks de vruchten van.
Kies een spaardoel
Elk jaar kiezen mijn kinderen een spaardoel. Op deze manier wil ik hen leren om niet alles direct uit te geven. Om geld apart te zetten en daar even niet aan te komen. Eigenlijk vergelijkbaar met hoe ik spaarde voor mijn stereo. Ik merk dat het mijn kinderen echt een kick geeft als ze hun spaardoel hebben bereikt. Het geeft voldoening en motiveert om verder te sparen. Niet alleen nu, maar hopelijk hun hele leven lang.