Renteaftrek voor de restschuld vervalt
Belangrijke wijziging met betrekking tot fiscale aftrekbaarheid van restschuldfinancieringen met ingang van 1-1-2018.
U kunt uw restschuld blijven financieren met de lage rentes van een persoonlijke lening of doorlopend krediet maar de rentekosten zijn NIET meer fiscaal aftrekbaar zoals wel het geval was tot 31 december 2017. Dit is een besluit vanuit de overheid.
We hebben er al eerder over geschreven: de restschuldfinanciering. Meerdere keren hebben we benoemd dat de rentekosten voor de restschuld tot en met 31 december 2017 aftrekbaar zijn. Daarna niet meer; de renteaftrek voor de restschuld op uw woning vervalt. Gaat het u nog lukken uw woningverkoop voor de 31ste rond te krijgen? Dan mag u nog 15 jaar de rentekosten fiscaal aftrekken. Wordt uw woning na 1 januari 2018 verkocht en is de verkoopprijs lager dan het afgesloten hypotheekbedrag? Dan moet u op een andere manier de restschuld financieren en is de rente niet meer aftrekbaar.
Geen permanente regeling voor huisbezitter
De tijdelijke maatregel, 15 jaar aftrek van de rente bij een restschuld op de woning, loopt op haar eind. Een tijd lang heeft men de hoop gehad dat het nieuwe kabinet de tijdelijke maatregel zou verlengen of zelfs zou omzetten in een permanente regeling voor huisbezitters. Niets is minder waar. De geplande einddatum van 31 december 2017 wordt ook de definitieve einddatum.
Consumptief krediet als financiering
Alle woningen die deze maand nog worden verkocht en waar een restschuld op zit komen in aanmerking voor de fiscale aftrek. Met ingang van 1 januari 2018 vervalt dit voordeel. Tegelijk met het wegvallen van de renteaftrek daalt de maximale hypotheek van 101% naar 100% dus daar is geen ruimte meer voor restschuldfinanciering. De hypotheek die u afsluit voor de nieuwe woning is puur en alleen voor de aankoop van de woning. Extra verbouwingen of de restschuld meefinancieren is niet mogelijk. Voor deze kosten moet u een andere financieringsvorm zoeken.
Online leenbedrag berekenen
Met nu nog een “te koop” bord in de tuin is de kans heel klein dat de woning dit jaar nog verkocht gaat worden. Dat geeft u wel tijd om te anticiperen op de financiering van de eventuele restschuld. En verbouwingen aan de nieuwe woning of de te betalen kosten koper. Hoe gaat u kosten koper financieren? Heeft u voldoende spaargeld of is een (aanvullende) lening nodig? U kunt via onze rekentool 'hoeveel kan ik lenen' een berekening maken en zien wat u maximaal kunt lenen. Dan heeft u een indicatie en kunt u voor uzelf een overzicht maken van de te verwachten kosten.
Combinatiekrediet voor hoge leenbedragen
In sommige gevallen is het lenen van hoge bedragen een uitkomst. Een grote verbouwing kost veel geld. Bij het afsluiten van een combinatiekrediet worden twee persoonlijke leningen gespreid onder gebracht bij twee banken. Dankzij deze risicospreiding voor de bank leent u tegen een lagere rente en is een bedrag tot wel € 150.000 mogelijk. U leent vanaf 10 jaar vast tegen de lage rente vanaf 4,1%. Leent u voor een verbouwing aan uw woning? Dan zijn de rentekosten fiscaal aftrekbaar. Dit combinatiekrediet heeft betere voorwaarden en meer mogelijkheden dan een “gewone” persoonlijke lening of doorlopend krediet.
Lopende financiering oversluiten
Heeft u afgelopen jaar uw huis met een restschuld verkocht en heeft u een dure restschuldfinanciering? U mag hem kosteloos naar ons oversluiten. Dat gaat eenvoudig online via onze oversluitservice. U vult alle gegevens in en wij regelen de rest zodat u, net als onze andere klanten, gaat profiteren van een lage rente en gunstige voorwaarden.