• Lening oversluiten Hoe werkt het?
    Offerte aanvragen

    8 juli 2020 door Halmar Wolfswinkel

    Steeds meer jongeren met betalingsproblemen

    Volgens het BKR is het aantal jongeren tot 24 jaar met betalingsproblemen de afgelopen 5 jaar gestegen met bijna 70%. Een betalingsprobleem betekent dat iemand achterloopt met betalen of bij een kredietaanbieder een schuldregeling heeft lopen. Betalingsachterstanden komen vaak voor bij de huur, creditcards, mobiele providers of bij de afbetaling van een lening. 

    Het BKR meldt dat 1 op de 7 consumenten met betalingsproblemen jongeren tot 30 jaar betreft, een kleine 99.000 mensen. Dat lijkt niet veel, maar is wel degelijk zorgelijk door de toename van bijna 70% ten opzichte van 5 jaar geleden. Ook studieschulden komen steeds vaker voor. De voorlichting over studieschulden moet dan ook beter, zodat jonge mensen minder snel en diep in de financiële problemen raken na hun studie. Zo blijkt uit een onderzoek van Panelwizard in opdracht van het BKR

    Centraal loket met schuldenoverzicht?

    Studieschulden wegen zwaar op de schouders van jonge mensen, maar worden niet geregistreerd bij het BKR. Later in het leven kan dat voor problemen zorgen, bijvoorbeeld bij de aanvraag van een hypotheek. Want de schulden van oud-studenten tellen niet mee voor een hypotheekaanvraag (bij de BKR check), terwijl ze wel degelijk deel uitmaken van de vaste lasten. Zo kan een dubbele financiële belasting ontstaan: hypotheek én studieschulden, met alle consequenties van dien.

    Momenteel worden sowieso een aantal belangrijke schulden niet geregistreerd bij het BKR, die wel voor financiële problemen kunnen zorgen. Dan gaat het niet alleen om studieleningen, maar ook om achterstanden bij de Belastingdienst of zorgverzekeraars.

    Om consumenten een goed overzicht te geven van ál hun eventuele schulden, wordt er steeds meer gelobbyd voor een centraal loket. Hier zou iedere Nederlander makkelijk en gratis inzage moeten krijgen in zijn/ haar leningen, schulden, betaalachterstanden, maar ook studieschulden.

    Onze werkwijze: betalingsproblemen voorkomen door hogere leeftijdsgrens

    Terug naar de leners onder de 30 jaar. Wij hebben al eerder gemerkt dat jongeren een slechtere betalingsmoraal vertonen dan consumenten boven de 30 jaar. 

    Hoe dat komt? We zien een aantal trends: 

    • Jongeren hebben nog minder vermogen opgebouwd en moeten het daarnaast vaak doen met een flexibel arbeidscontract. Dat maakt ze financieel kwetsbaarder. 
    • Tegelijkertijd leven veel jongeren boven hun financiële stand: een dure smartphone, verre vakanties en regelmatig uit eten. Hier ligt ook een rol voor de ouders: jongeren zijn gewend geraakt aan een bepaalde luxe vanuit het ouderlijk huis. Eenmaal op zichzelf wonend is het dan lastig om op nul te beginnen en te leven volgens inkomen. Niet alle ouders leren hun kinderen dat luxe en een hoge levensstandaard niet vanzelfsprekend zijn en dat je ook moet leren om met weinig te beginnen. 
    • Jongeren maken dus vaker schulden om toch het leven te kunnen leiden dat ze van huis uit gewend zijn. Schulden die niet nodig zouden zijn bij een realistischere financiële opvoeding, maar die wel voor flinke – en langdurige – problemen kunnen zorgen. 
    • Ook de coronacrisis heeft velen dieper in de schulden gebracht, door werkloosheid of achterstallige/ verminderde salarisbetalingen. Jongeren zijn extra hard getroffen door hun veelal tijdelijke/ flexibele arbeidscontracten. 

    Geld lenen kan soms onvermijdelijk zijn voor een grote aanschaf of het afbetalen/ oversluiten van schulden. Maar dan wel op een doordachte manier, waarbij de maandelijkse lasten in verhouding staan tot het inkomen.

    Wij zijn groot voorstander van verantwoord geld lenen en hanteren daarom een wat hogere minimumleeftijd voor jongeren/ jongvolwassenen. Niemand komt wat ons betreft onnodig in de financiële problemen en zeker niet door een veel te dure lening op veel te jonge leeftijd.

    Wettelijk gezien ligt de leeftijdsgrens voor consumptieve kredieten op 18 jaar. Wij hanteren echter 21 jaar voor jongeren met een huur/koopwoning en 29 jaar voor in- of thuiswonende jongvolwassenen. 

    Een verantwoorde lening aanvragen?

    Er is op zich niets mis met geld lenen, als het maar op een financieel veilige manier gebeurt. Wilt u een verantwoorde lening aanvragen? 

    Beijk hier wat de mogelijkheden zijn van een Persoonlijke Lening vanaf 5000 euro of vraag direct een vrijblijvende offerte voor een lening aan. 

    U krijgt dezelfde dag nog een realistisch aanbod van maximaal 5 banken, op basis van uw leeftijd, inkomen en persoonlijke situatie. 

     

    Offerte aanvragen