Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 21 april 2021
Auteur: Halmar Wolfswinkel

Moet echtgenoot/partner meetekenen bij afsluiten lening?

"Heb je bij het aanvragen van een lening de toestemming van je echtgenoot nodig"?

Geld lenen is voor sommige partners geen probleem. Maar veel mensen zitten met vragen in hun hoofd.

  • Wat gebeurt er met de schulden bij overlijden?
  • Wie moet de lening aflossen bij een scheiding?
  • Mag mijn partner eigenlijk een lening afsluiten zonder mijn toestemming?

Het is afhankelijk van de leenvorm of je toestemming nodig hebt van je echtgenoot/partner. Voor onderstaande leningen is toestemming van je geregistreerde partner of gehuwde vereist:

  • Kopen op afbetaling
  • Huurkoop
  • Hypotheek op een gezamenlijk bewoonde woning

Kopen op afbetaling en huurkoop kennen echter één uitzondering: zijn ze bestemd voor een bedrijf of voor de uitoefening van een beroep, dan kun je deze zonder de toestemming van je echtgenoot afsluiten in alle andere gevallen zal de geregistreerde partner of gehuwde dus moeten mee tekenen.

Toestemming geregistreerd partner

Wil je een doorlopend krediet of persoonlijke lening aanvragen, dan heb je in principe geen toestemming van je partner nodig. Echtgenoten zijn echter wel verplicht om elkaar te informeren over hun financiële huishouden. Daarnaast stellen de meeste banken het verplicht om allerlei discussies achteraf te vermijden dat de geregistreerd partner moet meetekenen.

Een (online) lening afsluiten kan ook voor je echtgenoot gevolgen hebben. Gehuwden en geregistreerd partners nemen namelijk beiden automatisch de helft van de schuld op zich. Tenminste, als er sprake is van een huishoudelijke schuld. Een huishoudelijke schuld is een schuld die is aangegaan voor de gemeenschappelijke huishouding, zoals een doorlopend krediet of persoonlijke lening.

Gemeenschap van goederen vs. huwelijkse voorwaarden

Wanneer je in gemeenschap van goederen trouwt, dan zijn alle schulden gezamenlijk. Je bent beiden verantwoordelijk voor de gehele schuld, ook wel hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd. Als je onder huwelijkse voorwaarden trouwt, dan staat in die huwelijkse voorwaarden beschreven wie welke financiële verplichtingen heeft. Je bent dan niet aansprakelijk voor de schulden van de ander die vóór het huwelijk zijn aangegaan. Uiteraard ben je samen wel aansprakelijk voor alle schulden die na het tekenen van de huwelijkse voorwaarden zijn ontstaan. Het oversluiten (en samenvoegen) van leningen kan een verstandige stap zijn.

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen