Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 30 juli 2013

Flitskrediet, flitslening, SMS-krediet: snel, sneller, snelst

Bron: LimburgsDagblad 30 juli 2013

Bas (19): “Als ik snel een klein bedrag kan lenen en dit zonder rente terug mag betalen, waarom zou ik dat dan niet doen?”

Beste Bas,
Ja, in het jaar 2013 (en al sinds 2007) kun je heel snel een klein bedrag lenen. Heel eenvoudig, zo gepiept, kind kan de was doen. Dit alles onder de noemer flitskrediet, flitslening, SMS-krediet of minikrediet. Vaak is één sms’je en tien minuten al genoeg om het geld op je rekening te hebben staan. Maar hoe of wat werkt dat dan en vooral wat is het addertje onder het gras?

Laten we beginnen met een korte samenvatting van wat een flitskrediet nou eigenlijk is:
Een flitskrediet is een lening met een laag leenbedrag (van tientjes tot maximaal enkele honderden euro’s) en een korte looptijd (maximaal drie maanden). De achterliggende gedachte is dat de consument hiermee een manier geboden krijgt om een financieel probleem snel op te lossen (voor zover de financiële problemen met zo’n lening niet alleen maar groter worden!) of iets dat ze graag willen hebben snel aan kunnen schaffen. Hiermee richt de aanbieder zich op een kwetsbare groep consumenten. Denk hierbij ook aan tieners die het nog met hun tienerbrein moeten doen en dus nog niet vooruit kunnen denken en plannen.

Verstrekkers van flitskredieten blijken creatieve mensen te zijn.
Ze zijn zo creatief dat ze de wettelijk vastgestelde maximale vijftien procent rente op een lening weten te omzeilen. Ze goochelen wat af met advieskosten, administratiekosten, servicekosten, aanvraagkosten, garantieverzekeringen en dure sms kosten. En dan het liefst zo dat het voor de consument moeilijk te overzien is hoeveel ze uiteindelijk aan het betalen komen. En voor deze consument geldt dan dat spijt na de zonde komt.

Dit is de reden dat de AFM (Autoriteit Financiële markten, een onafhankelijke gedragstoezichthouder die eerlijke en transparante financiële markten bevordert) ingrijpt en strengere regels voor flitskredieten heeft ingevoerd. Sinds mei 2011 vallen minileningen korter dan drie maanden ook onder toezicht van de AFM. Dat betekent dat de aanbieders sindsdien ook verplicht zijn te toetsen of de lening verantwoord is, een BKR (Bureau Krediet registratie) toets moeten doen en zich moeten houden aan de maximale rentevergoeding van vijftien procent. Sinds de AFM zich hiermee bemoeit, heeft deze er voor kunnen zorgen dat een aantal aanbieders zijn gestopt. Zo verdwenen er gelukkig wat rotte appels uit de mand. Flitskredietaanbieders die wel doorgaan moeten een vergunning aanvragen waarmee ze aan alle verplichtingen moeten voldoen. Denk hierbij aan: geen bemiddelingskosten, geen advieskosten, kosten niet hoger dan het wettelijk toegestane maximum. 

Om terug te komen op jouw vraag: waarom zou je het niet doen? Zoals gezegd moet je nog steeds heel goed opletten of er geen verborgen kosten gerekend worden. En dan moet je daarbij nog alert zijn op de veel te dure verkoop van een garantieverzekering. Deze smeren ze je aan als je geen derde partij hebt die voor jou garant gaat staan. Screen dus altijd goed de voorwaarden!

Betaal je te laat terug? Dan kun je hoge boetes verwachten. Hierdoor kwamen er al velen voor jou (nog erger) in de financiële problemen.

Hoe dan ook is het vaak een (veel te) dure vorm van lenen!
Meer informatie over flitskredieten? Kijk dan op de website van de AFM of bel 0900-5400540 (5 cent per minuut).

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen