Interbank zegt alle Doorlopende Kredieten op
Kredietverstrekker Interbank zegt per 1 mei 2020 alle huidige doorlopende kredieten op. Dat betekent dat klanten vanaf dat moment geen geld meer kunnen opnemen uit hun doorlopend krediet.
Saldo’s die na 1 mei nog openstaan hoeven echter niet in één keer te worden ingelost. Via maandelijkse aflossingen wordt de schuld geleidelijk volledig afgelost. In feite verandert het doorlopend krediet daarmee in een aflopend krediet.
Klanten lossen hun krediet dus af, maar nog wel tegen een variabele rente. Daarom is het wat ons betreft verstandiger en veiliger om een doorlopend krediet om te zetten naar een persoonlijke lening met een vaste, historisch lage rente. Meer hierover leest u later in dit artikel.
Interbank kondigt ook aan dat teveel betaalde rentes na renteverhogingen in oktober 2017 en april 2018 verrekend worden met de openstaande schuld. Die renteverhogingen heeft Interbank kritisch bekeken en besloten deze terug te draaien. Dit betekent dat de rente met terugwerkende kracht lager wordt.
Daarnaast heeft Interbank volgens de uitspraak van de Commissie van Beroep van Kifid op 6 februari 2020 in het verleden in bepaalde gevallen een hogere rente aan klanten berekend dan zij hadden mogen verwachten. Interbank geeft aan te werken aan een compensatieplan gebaseerd op deze uitspraak. In de komende periode maakt Interbank het plan definitief. Zodra zij zo ver zijn, informeren zij klanten die in aanmerking komen voor compensatie. Klanten hoeven hiervoor nu niets te doen.
De eerste doorlopend krediet klanten ontvingen 15 februari al een brief. Hierin geeft Interbank aan dat de maatregelen in het belang zijn van hun klanten: hoe sneller mensen weer schuldenvrij door het leven kunnen gaan, hoe beter.
Vorig jaar augustus was Interbank al gestopt met het verstrekken van nieuwe doorlopend kredieten. Het besluit van Interbank past bij de huidige ontwikkelingen binnen de consumptieve kredieten om consumenten zoveel mogelijk te beschermen tegen overkreditering en financiële onzekerheid.
Voor een compleet overzicht van Interbank kredieten en alternatieven
Wat betekent dat voor klanten?
Klanten kunnen dus vanaf 1 mei 2020 geen bedragen meer opnemen vanuit hun doorlopend krediet. Voor mensen die nu al niet meer kunnen opnemen, blijft dat ook zo.
De huidige DK’s met variabele rente worden omgezet naar een aflopend krediet: een soort persoonlijke lening. Maar dat is nog steeds een leenvorm met een variabele rente die hoger ligt dan de huidige vaste lage rentes van persoonlijke leningen. Terugbetaalde bedragen kunnen niet opnieuw worden opgenomen.
Ter vergelijking: de rente bij een persoonlijke lening is tegenwoordig lager (vanaf 7,0%) dan bij een doorlopend krediet met een flexibele rente (vanaf 7,9%).
Doorlopend krediet omzetten naar persoonlijke lening?
Steeds meer banken en andere kredietverstrekkers stappen af van het aanbieden van doorlopende kredieten. Dat komt doordat een flexibel krediet – de naam zegt het al – flexibiliteit biedt op het gebied van de rente, maar ook bij het opnieuw opnemen van afgeloste bedragen. Aflossen, weer opnemen, aflossen, weer opnemen… niet iedereen kan met die flexibiliteit omgaan. Daarom wordt een doorlopend krediet in de volksmond ook wel een ‘doodlopend krediet’ genoemd: mensen weten nooit exact wanneer ze schuldenvrij zijn. Bij nieuwe opnames wordt de looptijd/ einddatum weer langer. En zelfs als mensen niet opnieuw opnemen, maar de rente wel stijgt, verschuift de looptijd/ einddatum weer naar achteren.
Consumenten die niet per se gehecht zijn aan de flexibiliteit van hun doorlopend krediet, doen er daarom goed aan deze kredietvorm om te zetten naar een persoonlijke lening. Dat geldt niet alleen voor klanten die een doorlopend krediet hebben lopen bij Interbank, maar eigenlijk voor iedereen met een doorlopend krediet.
Bij een persoonlijke lening horen maandelijkse aflossingen met een vaste lage rente totdat het volledige bedrag is ingelost. Dus waarom niet uw doorlopend krediet oversluiten naar een persoonlijke lening? U bent goedkoper uit, leent veiliger en bent en eerder schuldenvrij.
Mensen die geld nodig hebben (voor onvoorziene uitgaven of geplande uitgaven), kunnen over een paar maanden niet meer terecht bij hun doorlopend krediet via Interbank. Wie niet met deze plotselinge stop geconfronteerd wil worden, doet er goed aan om nu al het doorlopende krediet om te laten zetten naar een persoonlijk krediet. Of om over te laten sluiten naar een doorlopend krediet mét opnamemogelijkheid na 1 mei. Zo voorkomt u dat u later in de stress alles op de laatste minuut moet gaan regelen.
Voordelen persoonlijke lening
Een doorlopend krediet omzetten naar een persoonlijke lening of zelfs het oversluiten van verschillende (dure) lening naar één overzichtelijke persoonlijke lening heeft meerdere voordelen:
- De rente ligt historisch laag: al vanaf 7,0%.
- De rente ligt gedurende de gehele looptijd vast (10 jaar). Geen onaangename verrassingen door renteschommelingen dus!
- Meer overzicht door één lening met heldere voorwaarden.
- Vaste looptijd dus u weet precies wanneer u weer schuldenvrij bent.
- Financiële meevaller gekregen? Extra aflossen mag altijd en is boetevrij. Immers: hoe eerder u van uw lening af bent, hoe beter.
Houdt u er rekening mee dat uw Interbank doorlopend krediet gestopt wordt? Of bent u benieuwd of uw lening financieel veiliger en goedkoper kan?
Bekijk welke lening het beste bij u past en vraag vrijblijvend een offerte aan.
Het kan natuurlijk zijn dat u toch liever weer een doorlopend krediet heeft. Hecht u veel waarde aan het opnieuw kunnen opnemen van afgeloste bedragen? Dan kunt u mogelijk bij De Nederlandse Kredietmaatschappij uw Interbank doorlopend krediet oversluiten naar een ander doorlopend krediet waar u na 1 mei 2020 nog wel bedragen kunt blijven opnemen.