Recreatiewoningen markt gaat door het dak
De markt voor recreatiewoningen maakte in 2020 en de eerste helft van 2021 een opmerkelijk sterke ontwikkeling door. In 2020 kregen Nederlandse consumenten de sleutel van meer dan 7.300 recreatiewoningen in handen, een stijging van 70% ten opzichte van 2019.
Ook de prijzen stegen mee: de kosten voor een vakantiewoning rezen – voor het eerst sinds 2004 - de pan uit naar gemiddeld ruim 172.000 euro. 14% van de vakantiehuizen ging zelfs weg boven de vraagprijs. Opvallend genoeg gingen recreatiewoning boven de 500.000 sneller van de hand dan vakantiehuisjes onder de 100.000 euro.
Tegelijkertijd daalde het aantal beschikbare recreatiewoningen naar 800 (begin 2021), terwijl het aanbod aantal twee jaar eerder nog op 1900 huisjes lag. Tevens is per 1 januari 2021 de overdrachtsbelasting voor vakantiewoningen verhoogd van 2% naar 8% voor beleggers en kopers die niet zelf de hoofdbewoner worden.
Wanneer de recreatiewoning wel als hoofdverblijf zal worden gebruikt dan is de overdrachtsbelasting 0% wanneer de kopers tussen 18 en 35 jaar oud zijn en 2% wanneer zij ouder dan 35 jaar zijn.
De overspannen markt voor koophuizen wordt daarmee ook zichtbaar op het gebied van recreatiewoningen.
De verklaring voor deze boost in de verkoop van recreatiewoningen is drieledig:
- Vakantiehuizen als corona & lockdown terugtrekplek
- De lage rente voor hypotheken en consumptieve kredieten
- Vakantiehuizen als alternatief voor een onbetaalbare of simpelweg niet beschikbare reguliere koopwoning
Financieren recreatiewoning – wat komt erbij kijken?
Vakantiewoningen worden dus steeds geliefder en daarmee ook prijziger. De meeste mensen kunnen door de stijgende prijzen een tweede huis niet meer financieren via de jarenlang opgebouwde spaarpot. Een lening is dan de meest realistische oplossing.
Wat zijn de huidige mogelijkheden om een recreatiewoning te financieren? Dat kan (soms) via een tweede hypotheek of met een consumptief krediet. Hieronder leggen we beide opties uit.
1. Recreatiewoning financieren met een tweede hypotheek.
Heeft u al een hypotheek lopen? U profiteert dan waarschijnlijk van een lage hypotheekrente en belastingvoordeel in de vorm van renteaftrek. Deze voordelen gelden echter niet voor een recreatiewoning.
U kunt een vakantiewoning soms financieren met de overwaarde op uw huidige woning of via een tweede nieuwe hypotheek.
Bij het afsluiten van een tweede hypotheek voor een recreatiewoning komen extra kosten kijken, zoals voor taxatie, advies en afsluiten en de notaris. U moet verplicht eigen middelen inbrengen en de recreatiewoning dient aan een aantal bouwkundige eisen te voldoen.
Daarnaast komt u voor de hypotheekverstrekker vaak in een hogere risicoklasse terecht en betaalt u daarom een hogere rente.
De financiering loopt doorgaans 30 jaar door. Voor veel mensen staat deze lange looptijd niet in verhouding tot het aantal jaren dat ze van hun vakantiehuis willen genieten.
Sluit u een tweede hypotheek af dan mag u uw vakantiewoning niet verhuren aan derden.
2. Een interessant en betaalbaar alternatief is een consumptief krediet zoals een persoonlijke lening of een combinatiekrediet.
U kunt bij ons een persoonlijke lening (of combinatiekrediet) afsluiten tot maximaal 150.000 euro.
Met een persoonlijke lening heeft u extra kosten zoals bij een hypotheek niet. U sluit de lening online af en heeft binnen 2 werkdagen het bedrag al op uw rekening staan.
De looptijd van een lening ligt meestal op maximaal 10 jaar. Ook al ligt de rente iets hoger, het maakt een lening door de kortere looptijd onder de streep vaak toch goedkoper dan een tweede hypotheek.
Koopt u de recreatiewoning als beleggingsobject of (mede) voor verhuur? Bij een consumptief krediet is verhuur van uw vakantiehuis wel toegestaan. En ook dan investeert u waarschijnlijk liever 10 jaar in de financiering dan dat u 30 jaar lang hypotheek betaalt.
Met een combinatiekrediet (twee persoonlijke lenigen) kunt u tot maximaal 150.000 euro lenen. Wat voor genoeg vakantiewoningen voldoende is.