Geld lenen weer duurder door renteverhoging
Het zal u niet ontgaan zijn – sinds kort stijgen de rentes voor persoonlijke leningen en hypotheken weer. Na een jarenlange daling tot historisch lage waardes zien we op de financiële markt weer een opgaande lijn in de rentetarieven. En dat blijft de eerstvolgende maanden waarschijnlijk ook zo. Alleen de rentes voor uw spaargeld stijgen (nog) niet mee.
Hoe dat zit en wat u er allemaal van kunt gaan merken leggen we hieronder uit.
Waarom stijgen de rentes?
1. Staatsleningen. Het stijgen van de rentes hangt nauw samen met de verhoogde marktrente op staatsleningen. De rentes op staatsleningen zijn verhoogd, doordat we te maken hebben met een wereldwijde inflatie.
Deze is weer ontstaan door een aantal verstoringen van de economie in de afgelopen 2 jaar, te beginnen met de coronacrisis. Door het hoge ziekteverzuim en lockdowns kwam veel productie stil te liggen.
Toen de fabrieken opnieuw op volle toeren konden draaien en de economie als gevolg daarvan weer aantrok, kregen we te maken met hoge energieprijzen. Deze worden alleen nog maar versterkt door de oorlog in Oekraïne, naast alle andere economische gevolgen van dit conflict. Ook worden – in de nadagen van de pandemie – de steunmaatregelen door de centrale banken afgebouwd.
Al deze sociaal-economische ontwikkelingen op mondiaal niveau zorgen ervoor dat de rente op staatsleningen is gestegen.
2. Hypotheekrente. Staatsleningen op hun beurt hebben weer invloed op de hoogte van de hypotheekrente. Het is voor banken immers duurder geworden om geld te lenen. Daarom hebben de centrale banken onlangs de hypotheekrente voor klanten licht verhoogd, met gemiddeld 0,1%.
Ondanks deze verhoging ligt de hypotheekrente nog steeds wel extreem laag, gemiddeld onder de 2% (momenteel 1,99 %, 20 jaar vast). Ter vergelijking: in 2008 zuchtten en kraakten Nederlandse huishoudens nog onder een hypotheekrente van bijna 5%.
Huizenbezitters met een reeds lopende hypotheek merken overigens niets van de stijgende rente, omdat hun lage rente is vastgezet voor nog minimaal 10 jaar.
3. Consumptieve kredieten. Als derde in de rij zijn vervolgens de consumptieve kredieten aan de beurt. Per 28 maart 2022 zijn de rentes van persoonlijke leningen en de Flex en Zeker lening verhoogd, met gemiddeld 0,2%.
Ook voor kredietverstrekkers wordt het immers duurder om zelf geld te lenen en dat ziet de consument terug in (iets) hogere rentepercentages. Zo hebben de banken de laagste rentes moeten verhogen van 3,3% naar 3,5%.
Opvallend hierbij is dat sommige kredietverstrekkers alleen de rentes verhogen voor langere looptijden (van minimaal 6 jaar). De reden hiervoor is dat banken langer risico lopen en pas later hun uitgeleende geld terugkrijgen. Omdat het momenteel lastig is (door economische onzekerheid en de torenhoge inflatie) om voorspellingen te doen over de juiste verhouding tussen rente en looptijd, worden de marges voor leenrentes bij langere looptijden wat hoger.
Rente op spaargeld nog niet verhoogd
De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt waarschijnlijk in 2022 de rentetarieven op spaargeld nog niet. Dat komt omdat de ECB eerst wil afwachten wat de uiteindelijke economische impact zal zijn van de oorlog in Oekraïne. Maar uiteindelijk zullen ook de spaarrentes weer gaan stijgen.
Lening afsluiten tegen de rente van nu?
Gezien al het bovenstaande verwachten wij dat de rente voor leningen voorlopig nog verder zal stijgen. De verwachting is dat we het laagste rentepeil hebben gehad en dat de rentepercentages de eerstvolgende jaren zeker niet meer zullen dalen.
Wilt u een persoonlijke lening afsluiten? Dan is het dus een verstandige zet om dat zo snel mogelijk te doen, nu de rentepercentages nog (zeer) laag liggen. De lage rente van nu blijft vast staan gedurende de gehele looptijd van de lening. Op die manier blijft u een sterkere stijging van de rentepercentages en dus een veel duurdere lening vóór
Hetzelfde geldt voor het oversluiten van leningen: wacht ook hier niet te lang mee. Heeft u nog een oude lening met een hogere rente? Dan is nu het moment om hem over te sluiten naar een veel voordeligere persoonlijke lening bij ons. Voordat de rentes opnieuw oplopen!