Een lening kan niet stopgezet worden. U kunt de lening wel aflossen, splitsen op twee namen of oversluiten op 1 naam. De lening kan volledig afgelost worden indien hier voldoende financiele middelen voor zijn. Bij een scheiding moeten de afspraken duidelijk worden opgemomen in een echtscheidingsconvenant. De Nederlandse Kredietmaatschappij kan tijdens het opzetten van dit convenant voor u berekenen hoeveel u kunt lenen, of een van de partijen, na de scheiding en het leenbedrag geheel of gedeeltelijk voor zijn/ haar rekening kan nemen.
Getrouwd in gemeenschap van goederen of geregistreerd partnerschap?
In het echtscheidingsconvenant maakt u duidelijke afspraken over de betalingsverplichting van beide partijen. Zoals of ieder de helft van de schulden krijgt, of een andere verdeling.
Houdt een van de ex-partners zich niet aan de afbetalingsverplichting van de lening, zoals afgesproken in het convenant? Ook dan blijven beide partijen hoofdelijk aansprakelijk voor de lening. Het volledige bedrag van de lening kan dus bij de ander worden opgeëist.
Per 2018 is de wet aangepast: partners die trouwen en niets regelen, zijn niet meer automatisch getrouwd in gemeenschap van goederen. Er geldt een ‘beperkte gemeenschap van goederen’. Het privévermogen, maar ook de privéschulden op het moment van trouwen blijven buiten de ‘gemeenschap’.
Bent u op 1 januari 2018 of later getrouwd, had een van beide partners al schulden voor het trouwen en gaat u scheiden? Anders dan vroeger is de andere partner dus niet meer verantwoordelijk voor de schulden die de ene partner in het huwelijk meenam.
Getrouwd onder huwelijkse voorwaarden?
Als u getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden, kunt u de gemeenschappelijke lening splitsen. Er zijn verschillende opties voor het splitsen van uw schulden:
- Ieder blijft de helft - of een andere afgesproken verdeling - van de schulden betalen. De een maakt zijn/haar bijdrage over naar de ander voor de maandelijkse aflossing.
- U kunt bij de bank/kredietverstrekker een aanvraag indienen om de lening te laten splitsen in twee leningen, ieder op eigen naam. Uw bank/kredietverstrekker moet hier wel akkoord mee gaan en een nieuwe overeenkomst opstellen. Vervolgens is elk van beide partijen zelf aansprakelijk voor de eigen lening.
Gerelateerde vragen:
Hoe werkt scheiden met schulden?
Bent u op zoek naar een geschikte lening, maar weet u nog niet precies welke lening het beste bij u past? Gebruik dan onze leenwijzer om een passende lening te vinden die afgesteld is op uw wensen.
U kunt ook direct het gewenste leenbedrag opgeven en geheel kosteloos en vrijblijvend een offerte aanvragen voor uw lening: