• Lening oversluiten Hoe werkt het?
    Offerte aanvragen

    22 juli 2019 via https://www.bkr.nl/nieuws/

    BKR: betalingsachterstanden stabiel

    Stichting BKR in Tiel beheert alle kredietgegevens van Nederlandse consumenten. Leningen, kredieten en dergelijke worden allemaal geregistreerd. Hierdoor kunnen kredietverstrekkers zoals De Nederlandse Kredietmaatschappij op basis van de actuele situatie de juiste kredietbeslissing nemen. Uit recente publicatie van het BKR blijkt dat het aantal consumenten met betalingsachterstanden stabiel blijft.

    Percentage gelijk, totaal aantal registraties iets gestegen

    In de eerste helft van 2019 had 6,2% van de Nederlandse consumenten een betalingsachterstand op hun consumptief krediet, exact hetzelfde percentage als in 2018. Het aantal mensen met een betalingsachterstand steeg de afgelopen 6 maanden met ruim 5.000 naar ongeveer 675.000, net als het aantal personen met een geregistreerd krediet. Nu zijn er in totaal ruim 10,9 miljoen consumenten met een bij het BKR geregistreerd krediet, zo geeft de  Kredietbarometer van de Stichting aan. 

    Snelle aflossingen betaalachterstanden

    Zo’n 57% van alle betalingsachterstanden wordt binnen 6 maanden opgelost en binnen een jaar is meer dan 70% van de betalingsachterstanden weggewerkt. Ook deze percentages blijven al zo’n 3 jaar aardig stabiel.

    Twintigers en dertigers hoogste percentage betalingsachterstanden

    Bij consumenten tussen de 31 en 40 jaar worden de meeste betalingsachterstanden geconstateerd:  bijna 12%. Dit is een tamelijk hoog percentage, ten opzichte van het totaal van 6,2%. Bij twintigers zien we een bijna even hoog percentage: meer dan 10% heeft een betalingsachterstand. Zorgelijk is dat de leeftijdscategorie ervóór (18-24 jaar) al op een percentage zit van 8%.

    Met het voortschrijden van de leeftijd worden de percentages van de betalingsachterstanden steeds lager. 

    Studielening is óók krediet

    Peter van den Bosch, de bestuursvoorzitter Stichting BKR, vindt de schuldensituatie bij jongeren/studenten zorgelijk. Volgens hem komen jongeren al vroeg in de financiële problemen. Daarom is het noodzakelijk om álle leningen goed in kaart te brengen, óók studieleningen. Op die manier kan overcreditering worden voorkomen. De overheid wil studieschulden niet laten registeren, maar ze vormen wel de grootste financiële verplichting voor jongeren/ studenten (in totaal 22 miljard euro). De Kredietbarometer biedt dus slechts zicht op een deel van iemands schulden. 

    De studieschuld van 22 miljard euro is zelfs een groter bedrag dan alle uitstaande consumptieve kredieten bij elkaar. Een kwart van de studenten geeft bij het aanvragen van een andere/ nieuwe lening hun studieschuld niet op. Het is dus lastig om deze bevolkingsgroep te beschermen tegen het extra opbouwen van schulden. 

    Kredietbarometer

    Elk jaar publiceert het BKR tweemaal de Kredietbarometer. Daarin wordt inzicht gegeven in actuele trends en ontwikkelingen van betalingsachterstanden bij geregistreerde contracten. Hierbij is er sprake van een betalingsachterstand zodra drie maanden niet is betaald.

    Offerte aanvragen