Maximale rente op leningen en kredieten stijgt weer
Vanaf 1 juli 2023 mogen aanbieders van een consumptief krediet een maximale rente rekenen van 14%, meldt de Rijksoverheid.
Het betekent een verhoging van 2% ten opzichte van de afgelopen tijd. Een lening/krediet kan hierdoor duurder worden, zoals rood staan op de bankrekening, gespreid betalen met een creditcard, een persoonlijke lening en kopen op afbetaling.
Waarom stijgt de wettelijke rente?
De stijging van de maximale rente wordt veroorzaakt door het stijgen van de wettelijke rente van 4% naar 6%. Dit wettelijke rentepercentage is verbonden aan de rente van de ECB (Europese Centrale Bank). Om de inflatie enigszins te beteugelen heeft de ECB de afgelopen maanden de rente meermaals laten stijgen.
Maximale opslag blijft juist lager
De rente die consumenten betalen voor een krediet is in feite opgebouwd uit 2 onderdelen: 1. De wettelijke rente (6% per 1 juli 2023) en
2. Een maximale opslag.
Die maximale opslag is onder andere bedoeld als risicodekking bij wanbetaling. De opslag werd een aantal jaar geleden verlaagd, van 12% naar 8% en dat blijft ook zo.
Een wettelijke rente van 6% plus de opslag van 8% vormen samen het maximaal toegestane rentepercentage van 14%.
Hoe werkt een hogere rente tegen inflatie?
Een hogere rente wordt ingezet door de ECB als middel om een hoge inflatie te bestrijden. Dat werkt als volgt.
De wettelijke rente is een variabel gegeven en wordt beïnvloed door economische en maatschappelijk ontwikkelingen.
Zo werd op 10 augustus 2020 de wettelijke rente tijdelijk verlaagd naar 2%, vanwege de coronacrisis. Dat zorgde voor een verlaging van de maximaal toegestane rente van 14% naar 10%.
Nu - in 2023 – hebben we te maken met een hoge inflatie. Mede door de herstellende economie na de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne en de hogere energieprijzen. Goederen en diensten zijn schaarser, dus de vraag is hoger dan het aanbod. Dan ontstaat inflatie. Een hogere rente is vervolgens bedoeld om de inflatie weer in te dammen.
Hoe dat werkt? Een renteverhoging compenseert banken, hypotheekverstrekkers en kredietverstrekkers voor hun hogere kosten.
Maar het werkt ook de andere kant op: een hogere rente stimuleert consumenten om minder uitgaven te doen en meer te sparen. U krijgt immers een hogere rente op uw spaargeld. Als consumenten minder goederen en diensten kopen, daalt de vraag, met een lagere inflatie als resultaat.
Pas op met te dure leningen en kredieten
Wat betekent de huidige hogere maximale rente voor geld lenen? Allereerst is daar een waarschuwing van het ministerie van Financiën om voorzichtig te zijn met het aangaan van een financiële verplichting.
Het geldt vooral voor kortlopende leningen (flitskredieten), of kopen op afbetaling, want deze kredieten berekenen de maximale rente van 14%. Hetzelfde geldt voor roodstand of een creditcardschuld. U betaalt de hoofdprijs.
Persoonlijke lening als voordeliger alternatief
Wilt u toch geld lenen, bijvoorbeeld voor een auto of een verbouwing/verduurzaming van uw woning?
Een persoonlijke lening, met een looptijd tot 15 jaar, kan uitkomst bieden. De rente ligt altijd lager dan bij andere leenvormen. Zeker bij ons, want wij bieden altijd de laagste rente van Nederland.
Lees ook: waarom zijn wij goedkoper dan banken?
Gerelateerde informatie:
Januari 2024: wettelijke rente stijgt door naar 15 procent
Kopen op afbetaling bij webshops leidt tot onoverzichtelijke schulden
Oversluiten van Wehkamp lening naar een persoonlijke lening is verstandig