Hypotheek alleen voor woningen met een groen energielabel?
Wie een huis koopt, let extra op het energieverbruik van de woning. Vooral sinds de stijging van de energieprijzen is er sprake een run op duurzamere huizen.
Nu komt daarbij, dat huizenkopers bij sommige hypotheekverstrekkers alleen nog een hypotheek kunnen afsluiten voor een huis met een groen energielabel. ‘Groen’ betekent in dit geval energielabel A, B of hooguit C.
Duwtjes in de richting van duurzamere woningen
Huizenkopers- en bezitters worden sinds een aantal jaren toenemend gestimuleerd tot woningverbetering en verduurzaming. Denk aan het installeren van een warmtepomp, isolatie of zonnepanelen. Niet alleen zijn er steeds meer aanbieders van duurzame maatregelen, ook de financiële markt laat zich niet onbetuigd.
Zo gingen begin 2024 de hypotheekregels op de schop, met een extra duwtje in de richting van duurzamere woningen.
Goed geïsoleerde woningen zijn duurder, maar de energierekening valt ook beduidend lager uit. Mensen die een huis met een groen energielabel kopen, kunnen nu een hogere hypotheek krijgen.
Zie het als een soort ‘duurzaamheidskorting’: hoe beter het energielabel, hoe hoger het maximale hypotheekbedrag:
- De hypotheek voor een label A++++ woning met een energieprestatiegarantie kan oplopen tot wel 50.000 euro extra.
- A+ tot en met A+++ leveren 20.000 euro tot 40.000 euro extra hypotheek op.
- Een energielabel A of B betekent een extra leenbedrag tot 10.000 euro.
- Een huis met een C of D-label staat voor 5000 euro extra aan hypotheek.
- Huizenkopers van een huis met label E tot en met G, hebben het nakijken. Voor die energielabels is geen extra leenbedrag mogelijk.
Veel inkomens te laag voor groen label
Maar is een woning met een groen label wel voor iedereen haalbaar?
Mensen met een modaal inkomen (rond de 40.000 euro) kunnen bijvoorbeeld maar 170.000 euro lenen bij een hypotheekverstrekker. Daar is nauwelijks een huis voor te vinden. Zeker niet als starter of alleenstaande.
De overheid geeft singles weliswaar een steuntje in de rug (16.000 euro extra hypotheek mogelijk, bij een inkomen van minimaal 28.000 euro). Maar helpt dat om een woning te vinden die voldoet aan een groen label?
Kortom, is het besluit van de betreffende hypotheekverstrekkers toe te juichen, in verband met versnelde verduurzaming? Of gaat de maatregel te ver en zorgt hij voor nog meer kansenongelijkheid?
Geld lenen voor huis, zonder focus op groen energielabel?
Toch is het mogelijk om geld te lenen voor een woning, zonder beperkingen wegens een ‘te slecht’ energielabel.
Heeft u een woning op het oog, maar is het energielabel te laag voor de hypotheekverstrekker? En is er ook een bedrag nodig om de woning juist naar een groen energielabel te brengen?
Dan kan een lening bij een kredietverstrekker zoals wij mogelijk een goede optie zijn. Soms zelfs de enige optie, in verband met steeds verder aangescherpte hypotheekregels.
Een lening bij een kredietverstrekker kijkt naar uw inkomen en persoonlijke situatie. Er is geen sprake van uw huis als onderpand, laat staan uitsluiting wegens een laag energielabel.
Zo behoudt u de vrijheid om te kiezen voor het huis dat bij u en uw (financiële) situatie past.
U sluit, gewoon online, een persoonlijke lening af voor uw huis. Bijkomend voordeel is dat de looptijd van een persoonlijke lening nooit langer is dan 15 jaar. Zo betaalt u veel minder lang rente dan bij een hypotheek en bent u vaak goedkoper uit.
Gerelateerde informatie:
Woning verbouwen met belastingvoordeel