Kopen op afbetaling bij webwinkels steeds meer onder druk door renteverlaging
De drie grootste webwinkels van Nederland stoppen misschien met ‘kopen op de pof’. Otto (kleding, meubels, witgoed), Mediamarkt (elektronica) en Wehkamp (kleding, wonen, elektronica, witgoed) komen in de problemen doordat de maximale rente onlangs is verlaagd van 14% naar 10%.
Voor klanten scheelt deze renteverlaging honderden euro’s per jaar. Voor de webwinkels zelf wordt deze betaalmethode stukken minder rendabel. Zij krijgen nu immers minder rente-inkomsten binnen, terwijl de kosten voor administratie en risicocontrole gelijk blijven. Vooral Otto en Mediamarkt twijfelen daarom sterk om de betaalmethode ‘kopen op afbetaling’ nog aan te bieden aan hun klanten.
Wehkamp houdt de betaalmethode nog wel aan. Sterker nog, het bedrijf stuurt erop aan dat andere winkelketens de kredietverlening van Wehkamp gaan gebruiken, om ‘door te lenen’ aan hun eigen klanten. Elektronicawinkel BCC gebruikt deze optie al. Wehkamp zet de eigen kredietafdeling dus in als een bedrijf apart en probeert op die manier weer winstgevend te worden.
Kopen op afbetaling niet meer van deze tijd
‘Kopen op afbetaling’, ‘op de pof kopen’, ‘nu kopen later betalen’: deze manier van betalen ligt al langer onder vuur. De AFM liet een onderzoek uitvoeren waaruit bleek dat in 2017 zo’n 600.000 kredieten werden afgesloten bij webwinkels. Dat betekent in de praktijk dat honderdduizenden Nederlandse consumenten een krediet hebben lopen bij verzendhuizen. Sommige huishoudens hebben zelfs dubbele schulden, bij verschillende webwinkels en komen zo steeds dieper in de rode cijfers. Met alle financiële gevolgen van dien: geen uitzicht op een schuldenvrij bestaan, onoverzichtelijke maandafschrijvingen en door de hoge rente veel te veel betalen voor producten.
Het blijkt zelfs dat 1 op de 5 consumenten afbetalingsproblemen heeft bij een webwinkel. Alarmerend is ook het feit dat juist bij verzendhuisleningen de betaalachterstanden het grootst zijn. 1 op de 3 mensen (33%!) heeft moeite met afbetalen. Bij consumptieve kredieten zoals een Persoonlijke Lening ligt dit percentage op slechts 5%.
In augustus verlaagde Minister Hoekstra van Financiën de maximale rente van 14% naar 10%, om klanten wat meer lucht te geven tijdens de coronacrisis.
10% rente nog altijd te hoog
Nu de maximale rente is verlaagd van 14% naar 10%, kunnen consumenten (nood)aankopen doen zoals een wasmachine of TV tegen een iets vriendelijkere prijs. Toch blijft de rente nog behoorlijk hoog: voor een aanschaf van 1000 euro betaalt de klant uiteindelijk een paar honderd euro extra in 5 jaar tijd. Zonde van het geld! Juist voor financieel kwetsbare consumenten blijft het daarom te verleidelijk om zich via kopen op afbetaling flink in de schulden te steken.
Op zoek naar de juiste balans in rentetarieven
Het is op zich logisch dat een krediet duur is. De verstrekker van het geld is verplicht om een risicobeoordeling van de klant te doen, heeft administratie te verwerken en moet achterstanden behandelen. Soms zijn er zelfs schulden die niet meer te innen zijn. Van een kale kip kun je niet plukken. Willen kredietverstrekkers dus geld verdienen aan hun hun bedrijf, dan hanteren ze het liefst de wettelijk maximale rente. Hierbij geldt: hoe hoger het kredietbedrag, hoe lager de rente.
De goedkoopste aanbieder van Persoonlijke Leningen zit op 3,6% voor 50.000 euro. Er zijn slechts enkele banken die lagere leningen zoals bijvoorbeeld 2.500 euro verstrekken. Dan zit u al op een rente van 9% of meer. Lagere leenbedragen zijn niet mogelijk bij gewone kredietverstrekkers. Aan de andere kant van het spectrum zitten de postorderbedrijven met 10% rente voor leningen van een paar honderd euro.
De politieke partij de SP is van mening dat de maximale rente naar 2% moet zakken. Dit zodat consumenten tegen een zeer redelijk rentebedrag hun (nood)aankopen kunnen doen of een consumptief krediet kunnen afsluiten.
Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is dit juist géén goed plan. Natuurlijk is de huidige verlaging van 14% een 10% een stap in de goede richting, maar het kan ook doorslaan. Als de rente te laag wordt, vermindert namelijk ook het aantal aanbieders van kredieten. Zij kunnen dan niet meer opboksen tegen te hoge risico’s, kosten en te weinig winst. Hoe ongewenst leningen ook zijn, juist kwetsbare consumenten moeten nog wel ergens terecht kunnen, vindt het Nibud. Bovendien wordt het bij een lage rente van 2% juist wel héél verleidelijk om op de pof te kopen. Minister Hoekstra zal dus een balans moeten vinden tussen (te) hoge rentes en beschikbaarheid/ wenselijkheid van goedkope kredieten voor klanten.
Huidige dure krediet oversluiten naar een goedkopere Persoonlijke Lening
Hoewel de rente bij verzendhuiskredieten verlaagd is naar 10%, is dit nog steeds een dure extra kostenpost. Dat kan echt anders. Heeft u een of meerdere leningen bij een postorderbedrijf en ziet u soms door de bomen het bos niet meer? Het is een goede optie om deze postorder kredieten over te laten sluiten naar 1 overzichtelijke Persoonlijke Lening met veel betere voorwaarden.
Hoe het werkt? U leent het totaalbedrag van uw postorderkrediet(en) en lost deze in 1 klap af. Het leenbedrag, de looptijd en de vaste lage rente zijn van tevoren afgesproken. U heeft dus geen last van nare verrassingen achteraf of onduidelijke afschrijvingen. Geld lenen is nooit leuk, maar een Persoonlijke Lening biedt u de veiligheid en zekerheid om zo verantwoord mogelijk geld te lenen.
- Vaste lage rente vanaf 7,0% - Laagste van Nederland!
- Vast bedrag lenen vanaf € 5.000,-
- Vaste looptijd met vaste maandtermijnen
- Veilig, verantwoord en voordelig online afsluiten
- U mag altijd boetevrij extra aflossen. Hoe eerder u weer zonder schulden door het leven kunt gaan, hoe beter.
Het is dus wel degelijk mogelijk om via oversluiten sneller en financieel veilig van uw huidige dure verzendhuiskrediet af te komen!