• Lening oversluiten Hoe werkt het?
    Offerte aanvragen

    1 oktober 2020

    'Duurzaamheidslening' uit Klimaatakkoord van de baan

    Het kabinet heeft laten weten dat de ‘gebouw gebonden financiering’ niet door kan gaan. In deze speciale lening is het geleende bedrag gekoppeld aan het huis en niet aan de bewoner. Dat maakt het voor huiseigenaren minder risicovol om een investering te doen in verduurzaming zoals een warmtepomp of zonnepanelen. Het plan maakte deel uit van het Klimaatakkoord, maar minister Ollongren van Wonen onderzocht dat zo’n lening te duur zou worden voor consumenten en te ingewikkeld qua wetgeving. 

    Aanpassen Burgerlijk Wetboek

    Het Burgerlijk Wetboek zou moeten worden aangepast zodat kredietverstrekkers een gebouwgebonden financiering kunnen verstrekken. In de praktijk staan er echter teveel nationale en Europese regels in de weg om een krediet vorm te geven, dat direct aan een woning is gekoppeld in plaats van aan een consument. Bovendien bleek na uitgebreid overleg met banken en andere geldverstrekkers dat er voorlopig geen (duurzaamheids)leningen beschikbaar komen die voordeliger zijn dan de huidige leningen. Ook mogen banken en kredietverstrekkers volgens de zorgplicht zonder gedegen krediettoets geen lening doorschuiven naar de volgende ‘eigenaar’. 

    Onzekerheid over verduurzaming koopwoningen

    Veel Nederlandse woningbezitters weten niet hoelang zij in hun huidige woning zullen blijven wonen. Daarom is het voor velen nog een brug te ver om veel geld te investeren in verduurzaming van hun huis. Bij een gebouwgebonden financiering – ofwel duurzaamheidslening - zou zo’n krediet na de verkoop meegaan naar de nieuwe eigenaar, inclusief de afbetaling (aflossing en rente). Een mooi idee, maar de financiering is wel gekoppeld aan een hogere rente dan een hypotheek. Dat komt omdat er geen onderpand is voor de kredietverstrekker en het risico dus hoger ligt. Daar komt bij dat momenteel niemand nog zo’n lening heeft en onbekend maakt onbemind. Wie nu een woning koopt met ongeveer 5 tot 10 jaar woongenot voor ogen, loopt dus het risico dat een volgende koper de voorkeur geeft aan een woning zónder gebouwgebonden financiering. Voorlopig blijft het al met al onzeker voor consumenten of grote investeringen zich snel terug zullen verdienen. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving is het zelfs voorlopig niet haalbaar om zonder subsidies grote stappen te zetten in de verduurzaming van koopwoningen.

    Geld lenen voor duurzaam wonen?

    Heeft u besloten om (toch) uw woning te verduurzamen met een warmtepomp, zonnepanelen, isolatie of alles inéén? Een verbouwing voor woningverbetering kost gemiddeld 25.000 euro en bij ons kunt u een Persoonlijke Lening afsluiten met renteaftrek (fiscaal voordeel). De rente ligt momenteel historisch laag – u leent al vanaf 7,0% bij een bedrag van 50.000 euro.

    De looptijd van een hypotheek is doorgaans 30 jaar. Bij een Persoonlijke Lening is een looptijd van 1 tot 15 jaar gebruikelijk; zo’n korte looptijd past daarmee vaak beter bij de gebruiksduur van uw woningverbetering. Niet iedere investering in verduurzaming zal namelijk 30 jaar meegaan. 

    U leent eenmalig een afgesproken bedrag, met een vaste looptijd en een vaste lage rente. Tussentijds boetevrij extra aflossen mag altijd. U leent verantwoord en veilig, zonder de kosten voor hypotheekadvies, taxatie en notaris.

    Voor wie niet langer wil wachten op de overheid of subsidies om de eigen woning te verduurzamen, kan een Persoonlijke Lening een prima optie zijn. Bereken hier uw fiscale voordeel of vraag direct vrijblijvend een offerte aan.

     

     

    Offerte aanvragen