• Lening oversluiten Hoe werkt het?
    Offerte aanvragen

    13 april 2022

    Leningen voor verduurzamen vaak niet haalbaar voor lagere inkomens

    Ook het laatste IPCC rapport liegt er niet om: we moeten verduurzamen en wel nú. De hoge energieprijzen van de laatste maanden - door inflatie en de oorlog in Oekraïne - maken het er echter financieel niet makkelijker op om verduurzamende maatregelen door te voeren. Er is dan ook een ware run ontstaan op allerlei subsidies en leningen om onze huizen in snel tempo te kunnen verduurzamen. De meeste huishoudens kiezen hierbij voor dubbel (of zelfs driedubbel) glas, zonnepanelen en/of een warmtepomp.

    Maar hoe een verduurzaming te financieren? Via subsidies? Een lening? Het aantal aanvragen voor een energiebespaarlening is in het eerste kwartaal van 2022 alvast verdubbeld, geeft het Nationaal Warmtefonds aan. Ook het aantal aanvragen voor subsidies via de overheid voor verduurzaming is enorm toegenomen.

    Toch blijft het voor huishoudens met een laag inkomen lastig om de financiering voor verduurzaming van hun woning rond te krijgen. Hoe dat zit? Hieronder leggen we het uit en bieden we een haalbaar alternatief.

    Strenge regels voor lening via Nationaal Warmtefonds

    In de meeste gemeenten kunnen bewoners een aanvraag voor een lening indienen via het Nationaal Warmtefonds. Andere gemeenten bieden de mogelijkheid om via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting gunstige leningen aan te vragen, veelal voor de installatie van zonnepanelen. Deze zogeheten ‘duurzaamheidsleningen’ kunnen consumenten aanvragen als ze voldoen aan de inkomenstoets van de financiële waakhond Autoriteit Financiële Markten (AFM).

    Die leenregels zijn vorig jaar echter behoorlijk aangescherpt, waardoor 20% van de huiseigenaren geen aanspraak kunnen maken op deze leningen voor duurzame investeringen.

    In deze gevallen is er niet genoeg financiële ruimte om zo’n lening via de overheid af te sluiten. Ook is de spaarpot van deze huishoudens meestal niet voldoende gevuld om zelf de verduurzaming te betalen. Verduurzamen van een woning is en blijft voorlopig namelijk duur: een energielabel B vraagt al om zo’n 24.000 euro investering.

    Lage inkomens, hoge voorwaardendrempels

    Bovenstaande betekent dat bestaande subsidies en leningen voor verduurzaming slechts een klein deel van de financieringsbehoefte dekken. Vooral bij huiseigenaren met een lager inkomen. De drempel is door allerlei regels vaak echt te hoog.

    Een voorbeeld: bij de ISDE-subsidie voor energiebesparing en duurzame energie ontvangen consumenten een vergoeding van 30 procent op hun investeringen terug van de overheid.

    Op zich een mooie tegemoetkoming die neerkomt op gemiddeld 1200 euro. Maar de voorwaarden beperken aanvragers vaak juist in hun mogelijkheden. Zo mogen mensen deze investeringssubsidie alleen aanvragen als ze minimaal twee isolerende maatregelen doorvoeren.

    Bovendien moeten ze eerst het volledige bedrag voorschieten. Wie zich voorlopig bijvoorbeeld alleen isolatie kan veroorloven (inclusief de teruggave van 30 procent), grijpt dus al mis met de ISDE-subsidie.

    Overigens wordt het aantal verplichte maatregelen vanaf 2023 teruggebracht naar één. Maar zover zijn we nu nog niet.

    Klem door hoge energierekening

    Volgens de Vereniging Eigen Huis wordt de groep huisbezitters die het meest te lijden heeft onder de hoge energieprijzen juist het hardst getroffen. Deze mensen zitten klem tussen de wens om zo snel mogelijk te verduurzamen en de huidige realiteit van hoge energierekeningen. Door de hoge energieprijzen is er geen marge om geld voor te schieten, maar kunnen ze ook geen lening krijgen wegens de strengere inkomenstoets.

    Zelfs met een lage rente van 2 procent (Warmtefonds) en een hoge instapleeftijd (zelfs 75-plussers mogen nog lenen) lukt het veel huiseigenaren met een lager inkomen niet om te lenen. In sommige steden biedt de gemeente zelfs een lening aan met 0 procent rente. Maar deze regeling is niet landelijk en dus ook niet bij iedereen bekend.

    Voor veel mensen is subsidieland dan ook nog bevolkt met onduidelijkheid of struikelblokken en ziet men vaak door de bomen het bos niet meer.

    Persoonlijke lening als verantwoord alternatief

    Wilt u nagaan of u (ook met een lager inkomen) een lening voor verduurzaming kunt afsluiten? Zonder te veel gedoe, regels en onhaalbare voorwaarden?

    Bij ons sluit u, gewoon online, een persoonlijke lening af tegen de laagste rente van Nederland en met nette aflosvoorwaarden. Het is de meest verantwoorde en voordelige lening dat Nederland op dit moment te bieden heeft.

    Offerte aanvragen